Dag van de Mantelzorg 2022 in Waddinxveen

 Mantelzorgers verdienen het om in het zonnetje gezet te worden!

Op 10 november 2022 is het weer zover, de landelijke Dag van de Mantelzorg. Op deze dag worden mantelzorgers in het zonnetje gezet en krijgen zij de waardering die ze het hele jaar door verdienen. De inzet van mantelzorgers is onbetaalbaar en we kunnen niet zonder. Voor de één is mantelzorgen vanzelfsprekend, voor een ander kost het misschien wat meer moeite.
Maar weet dat hulp en ondersteuning wordt gewaardeerd, door degene die de zorg 
ontvangt, maar ook zeker door de gemeente.

8 november: Italiaans buffet & een leuke pubquiz

Voor geregistreerde Waddinxveense mantelzorgers wordt er op 8 november 2022 een Italiaans buffet georganiseerd en een gezellige pubquiz. Het buffet bestaat uit verschillende warme pasta’s en pastasalades. Heb je een voedselallergie? Geef dit dan door bij aanmelding.

Uiteraard sluiten we af met een Italiaans dessert en/of koffie.

Wanneer:
Dinsdagavond 8 november 2022, vanaf 17.45 uur. De avond duurt tot ongeveer 20:00 uur

Waar:
Anne Frank Centrum, Jan van Bijnenpad 1 in Waddinxveen (ingang zalencentrum)

Meedoen?

Geregistreerde mantelzorgers hebben de uitnodiging al per mail ontvangen. Opgeven kan ook via mail o.v.v. ‘Dag v.d. Mantelzorg 2022’ naar waddinxveen@mantelzorgcentraal.nl. Vergeet niet je naam en telefoonnummer te vermelden!

NB: Heb je deze dag klachten die mogelijk corona gerelateerd zijn, dan verzoeken wij je om thuis te blijven en je af te melden. Zo voorkomen we onnodige verspreiding van het virus.

Waddinxveen waardeert mantelzorgers met een cadeaubon

De gemeente Waddinxveen waardeert de inzet van alle mantelzorgers en daarom krijgen alle geregistreerde mantelzorgers ook dit jaar een cadeaubon van € 50,-.

Mantelzorgers ondersteunen of zorgen voor iemand in hun naaste omgeving, vaak als gevolg van een ziekte, aandoening of beperking. Mantelzorgers die voor een iemand in Waddinxveen zorgen, kunnen aanspraak maken op de mantelzorgwaardering 2022. Dit kan tot 1 november 2022.

Mantelzorgwaardering 2022, registreer je vóór 1 november

De gemeente Waddinxveen is verantwoordelijk voor de mantelzorgwaardering en kent ook dit jaar weer € 50,- aan cadeaubonnen toe. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je vóór 1 november ingeschreven staan als mantelzorger bij Mantelzorgcentraal.

Inschrijven als mantelzorger kan heel gemakkelijk via de knop registreren op deze website.

Vragen over mantelzorg of ondersteuning nodig? Neem dan contact op met de coördinator mantelzorg, Danielle Schipper T. 088 02 34 226.

Waddinxveen: Bijeenkomst ‘Spreken over het levenseinde’

Wat is belangrijk en wat zal altijd belangrijk voor je blijven? Hoe kun je ervoor zorgen, dat deze fase prettig verloopt voor jou en je mantelzorger? Als je ouder wordt of ziek bent, is het goed om je een beeld te vormen over de laatste levensfase. De SIRE campagne wijst er ook al op ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen’. Tijdig in gesprek gaan is belangrijk, juist als er nog geen spanning is. Welke keuzes zijn er te maken en hoe ga je het gesprek aan, met de huisarts of specialist, maar ook met partner, kinderen of familie en vrienden.

Voor iedereen die dit een belangrijk onderwerp vindt, organiseert Gedeelde Zorg deze bijeenkomst. 

Wanneer

Vrijdag 20 mei van 14:30 tot 16:45 uur

Waar

St. Victorkerk, Zuidkade 176, 2741 JJ Waddinxveen

Aanmelden

Bel 06 481 333 12, dan zetten we een stoel voor u klaar!

 

Gedeelde Zorg is een regiobreed programma van zorgaanbieders in Midden-Holland dat is gericht op innovatie en integratie van zorg en welzijn.

Alzheimercafé op 13 april over vrijetijdsbesteding in Waddinxveen

Op woensdag 13 april a.s wordt er vanaf 19:30 uur in het Anne Frank Centrum in Waddinxveen weer het maandelijkse Alzheimercafé georganiseerd. Dit keer staat het onderwerp Vrijetijdsbesteding op het programma. Twee gasten komen tijdens deze avond meer vertellen over de het aanbod van activiteiten voor mensen met dementie en hun naasten en het project Fietsmaatjes.

In het Alzheimercafé staan het delen van kennis en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen centraal. Voor veel mensen is het lastig om nieuwe betekenisvolle activiteiten te vinden als de vaardigheden en interesses door dementie veranderen. Tijdens het Alzheimercafé zullen Maja Postma van Palet Welzijn en Jan Willem Knoppers van Fietsmaatjes meer vertellen over de verschillende activiteiten en mogelijkheden in Waddinxveen.

Waar & Wanneer

Woensdag 13 april 2022
Het Alzheimercafé opent om 19:15 uur de deuren van het Anne Frank Centrum aan het Jan van Bijnenpad 1. Rond 21:00 uur sluiten we af.

De entrée en het eerste rondje koffie zijn gratis. Tijdens het Alzheimercafé kunt u alleen door middel van PIN betalen.
Voor vragen of informatie kunt u een mail sturen naar info@zorgdirigent.nl

In Waddinxveen kunnen mantelzorgers van mensen met dementie voor ondersteuning een beroep doen op diverse organisaties en hulp- of dienstverleners. Tijdens het Alzheimercafé komen verschillende onderwerpen en instanties aan bod. Het Alzheimercafé Waddinxveen is iedere tweede woensdag van de maand geopend.

Waddinxveen: Inloop bij Mantelzorgcafé

Hoera, we mogen weer!

Elke zorg is anders, dat geldt ook bij mantelzorg. De één is plotseling mantelzorger geworden en bij de ander is het mantelzorgen geleidelijk aan gegroeid. Hoe dan ook, als mantelzorger is het je overkomen. Soms is het fijn om hierover te praten met andere mantelzorgers. En misschien kun je wel wat praktische tips gebruiken en wil je jouw ervaring delen onder het genot van een kopje koffie of thee.

Dat kan bij het Mantelzorgcafé op donderdagochtend 3 maart tussen 10.30 en 11.30 uur. De mantelzorg coördinator van Waddinxveen is deze ochtend ook aanwezig.

Aanmelden hoeft niet, je mag gewoon binnenlopen.

Locatie: Anne Frank Centrum, Jan van Bijnenpad 1, Ingang zalencentrum, Waddinxveen.

Voor vragen kunt u bellen met 088 02 34 226

Workshop PopArt voor jonge mantelzorgers

In de voorjaarsvakantie organiseert 2Becool een workshop POPART voor jonge mantelzorgers op 1 maart in Gouda en op 3 maart 2022 in Waddinxveen.

Dag van de Mantelzorg 2021 in Waddinxveen

Vorig jaar werd de Dag van de Mantelzorg tot ieders teleurstelling afgezegd vanwege een heftige coronagolf. Jammer, want iedereen had wel weer behoefte aan een beetje ontspanning. Maar omdat mantelzorgers destijds positief reageerden op de aangeboden workshops, hebben we besloten om dit jaar gewoon het programma opnieuw aan te bieden!

Omdat iedereen toch nog wel een beetje voorzichtig wil zijn, houden we de groepen wat kleiner en verspreiden we de workshops Creatief met boeken, Koe-schilderen en Dichten over 2 dagen.

CREATIEF BEZIG MET BOEKEN

De workshop Creatief bezig met boeken is geïnspireerd op de Boekselen-techniek. Deze techniek is een bedenksel van de Goudse Loes Vork. Op haar website www.boekselen.nl vind je er alle informatie over.
In de workshop gaan we aan de slag met een oud uitgelezen boek en kun je je creativiteit de vrije loop laten met verschillende materialen. Hou jij van boeken, taal,beeld en creativiteit, dan is deze workshop erg leuk om te doen.

MAAK JE EIGEN KUNSTKOE

Gezellig samen creatief bezig zijn met een koe schilderen! Lekker in de weer met kwastjes en verf en creëer je koe helemaal naar jouw eigen smaak. Maak je een bonte, met bijvoorbeeld de ‘stip-techniek, of wordt je koe meer een modern, stilistisch kunstwerkje. Alles is mogelijk, maar het samenzijn en de gezelligheid van het samen iets maken is minstens zo belangrijk.

Programma woensdagmiddag 10 november:

14.00 uur            Ontvangst met koffie met gebak

Keuze uit workshop: Koe-schilderen of  Creatief met oude Boeken

16.30 uur            Afsluiting middag

Programma woensdagavond 10 november:

19.00 uur            Ontvangst met koffie met gebak

Keuze uit workshop: Dichten met onze dorpsdichter of Koe-schilderen

21.00 uur            Afsluiting avond

Programma donderdagochtend 11 november:

10.00 uur            Ontvangst met koffie met gebak

Workshop: Koe-schilderen

12.30 uur            Afsluiting ochtend

MEEDOEN?

Geregistreerde mantelzorgers hebben een uitnodiging met aanmeldstrookje ontvangen. Opgeven via mail kan ook o.v.v. ‘Dag v.d. Mantelzorg 2021’ naar waddinxveen@mantelzorgcentraal.nl. Geef hierbij aan welke workshop je wilt deelnemen en op welke dag. Je kan je maar voor één workshop aanmelden.

Aanmelden kan tot 1 november 2021, daarna op basis van beschikbare plekken. Wil je verzekerd zijn van een plekje, meld je dan snel aan, want Vol= Vol…!

Uiteraard volgen we de richtlijnen van het  RIVM en meld je bij klachten af.

Alzheimercafé Waddinxveen na anderhalf jaar weer in het Anne Frank Centrum

In maart 2020 heeft het Alzheimercafé Waddinxveen de deuren van het Anne Frank Centrum als gevolg van de virusuitbraak moeten sluiten. Op 8 september as. pakt de werkgroep Waddinxveen de draad weer op en gaat het café muzikaal van start met een optreden van Troubadour Rop.

Weer gezellig samenzijn met muziek

In het Alzheimercafé staan het delen van kennis en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen normaal gesproken centraal. Deze keer wil de werkgroep Waddinxveen echter het ontmoeten en de gezelligheid op de eerste plaats zetten. Daarom wordt de zaal van het Anne Frank Centrum ingericht als restaurant, worden de drankjes aan tafel geserveerd en speelt Troubadour Rop tussen de tafels door zijn liederen. Uiteraard is er ook ruimte om uw vragen te stellen aan de aanwezige deskundigen.

Tijdstip en aanmelden

Het Alzheimercafé opent om 19:00 uur de deuren. Rond 21:30 uur sluiten we af. Voor aanmelding en het opgeven van verzoeknummers, kunt u een mail sturen naar info@zorgdirigent.nl

De entrée en het eerste rondje koffie zijn gratis.

Belastingaangifte voor mantelzorgers

De belastingaangifte kan weer worden ingevuld. De uiterste datum dat de belastingaangifte gedaan moet worden aan de belastingdienst is 8 mei 2021.

De jaarlijkse belastingaangifte brengt voor veel mantelzorgers extra taken met zich mee. Niet alleen moet je je eigen belastingaangifte doen, maar ook vaak voor degene waarvoor je zorgt moet de aangifte ingediend worden.

Welke zorgkosten mag ik aftrekken? En de inkomsten die ik vanuit een PGB uitbetaald krijgt, waar moet ik die opgeven?

Hoe zit het en waar vind ik hulp?

In Gouda kan je in de maand april hulp voor de belastingaangifte 2020 krijgen bij de Papierwinkel van het Sociaal Team Gouda. Bel met 0800 900 421 om een afspraak in te plannen.

In Waddinxveen kunnen mensen met gezinsinkomen niet hoger dan € 30.825 terecht bij de formulierenbrigade voor hulp bij belastingaangifte. Voor alleenstaanden geldt een inkomensgrens van max. €22.700.
Aanmelden kan via formulierenbrigade@bibliotheekdegroenevenen.nl of T. 06 82 996 078 (op vrijdagen van 10.00 tot 12.00 uur). Zij helpen ook bij het aanvragen voor uitstel voor de belastingaangifte.

Aan de slag met de belastingen

Wil je toch zelf aan de slag, dan is het goed om te weten dat er zorgkosten zijn die je kunt aftrekken.  Mantelzorg NL, de landelijk belangenvereniging voor mantelzorgers, heeft een handig boekje uitgegeven die je tegen een kleine vergoeding kunt kopen.

Graag geven we hieronder een kortoverzicht van de voorwaarden en aftrekmogelijkheden.
Er zijn een aantal basisvoorwaarden waar aan voldaan moet worden en is er een “drempel inkomen” dat per situatie verschilt:

 • • De kosten moeten verband houden met invaliditeit of ziekte
 • • De kosten moeten betaald zijn in 2020
 • • Je mag alleen kosten aftrekken waarvoor je geen vergoeding kunt krijgen van je (zorg) verzekering of de bijzondere bijstand.

Verder zijn er voorwaarden verbonden aan de perso(o)n(en) voor wie de kosten worden gemaakt en het soort kosten:

 • • Jezelf en/of je fiscale partner
 • • Je kinderen, jonger dan 27 jaar, ongeacht of ze thuis wonen of elders, die niet in staat zijn de kosten zelf te betalen

Of de kosten van personen indien zij niet instaat zijn om de kosten zelf te betalen, te weten:

 • • Ernstig gehandicapten, iemand met een WLZ-indicatie, van 27 jaar of ouder waarmee je een gemeenschappelijk huishouden voert.
 • • Inwonende ouders, broers of zussen, die afhankelijk zijn van jouw zorg. Dat houdt in dat ze zonder de mantelzorg die jij geeft, zouden zijn aangewezen op professionele zorg, thuis of in een instelling. Hiervoor is geen indicatie nodig.

Onderstaande specifieke zorgkosten kun je aftrekken:

 • • Geneeskundige hulp en behandelingen:
   • Behandelingskosten en verpleging in een ziekenhuis of verpleeginstelling
   • Huisarts, tandarts, fysiotherapeut of specialist
   • Behandelingen op voorschrift en onder begeleiding van een arts, zoals acupunctuur, revalidatie, logopedie en homeopathie
   • Kosten van een behandeling door een paramedicus zonder doorverwijzing van een arts, zoals diëtist, mondhygiënist of oefentherapeut.
 • • Medicijnen: de kosten van medicijnen (ook voorgeschreven verbandmiddelen) die je zelf betaald, bijv. omdat je moet bijbetalen. Wel moeten ze zijn voorgeschreven.
 • • Hulpmiddelen: zoals steunzolen; kunstgebit; gehoorapparaat; hulpmiddelen ter vervanging van het gezichtsvermogen (maar geen bril of lenzen of laserbehandeling); prothesen; aanpassingen t.a.v. de handicap; onderhoud van de hulpmiddelen; aanpassingen aan vervoersmiddelen; zorgrobot.

Wat niet kan worden afgetrokken zijn hulpmiddelen zoals krukken, rolstoel, scootmobiel en rollator. 

 • • Vervoer
   • Uitgaven voor vervoer naar een arts of ziekenhuis
   • Uitgaven voor ambulancevervoer
   • Extra vervoerskosten door ziekte of invaliditeit
   • Reiskosten ziekenbezoek
 • • Diversen
   • Extra uitgaven voor kleding en beddengoed

Je mag hiervoor een vast bedrag van € 300,- aftrekken indien:

 • • De uitgaven een rechtstreeks gevolg zijn van de ziekte of invaliditeit
 • • De ziekte of invaliditeit behoort tot jouw huishouden
 • • De ziekte minimaal 1 jaar duurt of waarschijnlijk gaat duren

Als je kunt aantonen d.m.v. bonnen, dat je meer dan € 600,- hebt uitgegeven, dan kun je een bedrag van € 750,- aftrekken.

 • • Uitgaven voor extra gezinshulp
 • • Dieet op voorschrift van een dokter of diëtist.

Wat nog meer

Verder staan in het boekje van Mantelzorg NL ook de fiscale aspecten van samenwonen beschreven en andere regelingen die van belang kunnen zijn.

Als je lid van de ANBO bent dan kan je ook gebruikmaken van een opgeleide vrijwilliger die je kan helpen. Ook kan je bij de belastingdienst zelf terecht voor specifieke vragen.

PGB gerelateerde zaken

PGB gerelateerde zaken staan niet in de belastingspecial van MantelzorgNL beschreven. Een tip is om het wel goed na te kijken. Als je loon wordt uitbetaald vanuit PGB via de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dan staat deze bij ‘inkomsten uit werkgever’ en zijn alle inhoudingen al gedaan.

Als dit niet het geval is, dan moet je het loon vanuit PGB aangeven bij ‘inkomsten uit overig werk’. Let er dan wel op dat je de loonheffing en de inhouding van de zorgverzekeringswet alsnog moet afdragen over dit bedrag!
Wil je dit voorkomen in de toekomst, dan geeft de belastingdienst de tip om een voorlopige aanvraag inkomstenbelasting voor het volgend jaar aan te vragen.

Registratie mantelzorgers 2020 Waddinxveen

Iedere mantelzorger moet zich dit jaar weer opnieuw registreren. Zo houden we alle gegevens up-to-date en weten we ook wie onze mantelzorgers zijn.

Bij de (her)registratie kunnen mantelzorgers ook aangeven in aanmerking te willen komen voor de mantelzorgwaardering 2020 van de gemeente Waddinxveen (mits je aan de voorwaarden voldoet).
Alle geregistreerde mantelzorgers zijn hier eerder per mail of brief al over geïnformeerd.

Mantelzorgers die zich na 1 april 2020 hebben ingeschreven als mantelzorger en hier bevestiging over hebben ontvangen hoeven zich niet opnieuw in te schrijven.

Zorg je intensief voor je naaste? Registreer je als mantelzorger

Nog niet (opnieuw) geregistreerd als mantelzorger? Zorg dan dat je registratie voor 1 november 2020 binnen is.

De registratie kan online gedaan worden via het formulier op deze website.

Mantelzorgers zijn vaak partners, ouders, kinderen en/of familieleden/vrienden die langdurig en intensief zorgen voor iemand met een ziekte, beperking of ouderdomsverschijnselen. Omdat er mantelzorgers zijn, kunnen mensen langer zelfstandig blijven.  Je spreekt pas over mantelzorg, als je meer doet dan wat men gebruikelijk van elkaar mag verwachten.