Draagkracht
Draagkracht betekent belastbaarheid, dus wat iemand aankan. De meeste mantelzorgers halen veel voldoening uit de zorg voor hun naaste. Mantelzorgers die gemiddeld 3 uur per week zorgen, zijn zelfs gelukkiger dan mensen die minder of niet zorgen. Mantelzorg brengt dus allerlei positieve ervaringen met zich mee. De voldoening die het zorgen geeft, is één van de factoren die bepalen wat je aankunt. Andere factoren die de draagkracht bepalen zijn onder andere de steun en waardering die de mantelzorger van anderen ontvangt, de motivatie om te zorgen en de manier waarop de mantelzorger met de ziekte omgaat.
Draaglast
Draaglast betekent belasting. Hoe zwaar de mantelzorger de zorg ervaart, is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de duur en intensiteit van de zorg, de relatie met de cliënt, de aard van de ziekte en positieve of negatieve gebeurtenissen in het leven van de mantelzorger.
Overbelasting
Overbelasting dreigt als de draagkracht en draaglast uit evenwicht raken. De draagkracht van de mantelzorger is dan lager dan de draaglast. Heb je de indruk dat dit het geval is in jouw situatie, trek dan aan de bel. Er is veel mogelijk om je te ondersteunen en ervoor te zorgen dat je je situatie weer in balans kan komen. Neem contact op met het Mantelzorgcentraal wanneer je hierbij ondersteuning nog hebt.
Mantelzorgcentraal
Ben je op zoek naar individuele mantelzorgondersteuning? Dan is er persoonlijke begeleiding door een mantelzorg coördinator. De mantelzorg coördinator bekijkt samen met jou welke vorm van ondersteuning het best bij jouw situatie past. Deze individuele ondersteuning start met een persoonlijk gesprek. In dit gesprek bespreek je met de mantelzorg coördinator jouw vragen en behoeften. Zodra er een goed beeld is van de thuissituatie en mantelzorgtaken, kunnen jullie verdere afspraken maken.
Kortom: heb je een vraag of loop je tegen iets aan? Dan zou een gesprek met de mantelzorg coördinator de uitkomst kunnen zijn.